Obnova Panského pivovaru Holešov

Architektonický koncept obnovy areálu Panského pivovaru v Holešově je návrhem místního architekta Ing. arch. Josefa Mrázka z Holešova, který zpracoval prvotní myšlenku obnovy areálu investorem – firmou El-eng, taktéž z Holešova. Projekční práce zastala firma Projekce Lochman a o samotnou realizaci se pak postarala stavební firma StaniOn.

Roku 1961 se v holešovském pivovaru uvařilo poslední pivo a od této doby bylo hlavní náplní budovy pouze skladování a pivnice, kterou za celou dobu vystřídalo několik vlastníků. Objekt pivovaru několik let chátral a čekal na rozsáhlou a především potřebnou rekonstrukci. Historie Panského pivovaru ale sahá až do konce 17. století, kdy ho nechal vystavět Jan Kryštof z rodu hrabat Rottalů, sídlící na zámku v těsné blízkosti. Kolem roku 1900 se odběr piva pohyboval kolem úctyhodných pětadvacet tisíc hektolitrů za rok a během První republiky se stále pohybovala na hranici 20 000 hl. Vyrábělo se zde 10° výčepní pivo, 12° ležák v sudech i lahvích, sezónní speciály jako 12° Březňák nebo 16° Kozel. 

Jednotící ideou nového projektu objektu pivovaru je rovnováha mezi starými barokními prvky a novým moderním řešením, v jejímž rámci oživené původní budovy harmonicky ladí s moderními zásahy. Projekt zachovává historické objekty, které prošly nutnou rekonstrukcí, aby nadále mohly být funkční součástí nového využití Panského pivovaru. Snahou bylo zachování původních prvků, jako například schodiště ze 17. století nebo dobová dlažba ve sklepení. Zachován a opraven zůstal i vysoký pivovarský komín, který je majestátním holešovským symbolem pro většinu obyvatel a také každoročně domovem čápů. 

V projektu byla zachována hlavní historická budova pivovaru SO 01, která spadá pod památkovou ochranu již od roku 1958. Jedinečná utilitární stavba byla nedílnou stavebně historickou součástí zámeckého areálu, proto většina původních dispozic budovy zůstala nezměněna, pouze prošly důkladnou rekontrukcí, včetně nové valbové střechy s podkrovím. Hlavní objekt je zachován ve své hmotě a stavebních konstrukcích podle technických možností. Provedena byla také celková rekonstrukce fasády, která čerpá z doložených historických pramenů a zachovává jednotlivé charakteristické prvky. K Panskému pivovaru vždy neodmyslitelně patřila i hospoda, která jako jediná fungovala v prostorách neustále. Nyní je restaurace s hotelem v hlavní historické budově posazena do moderního prostředí a nabízí příjemné vnitřní i venkovní posezení nebo možnost pronájmu sálů v historických prostorách pivovaru. Součástí nového prostranství jsou estetické podzemní kontejnery na komunální i tříděný odpad a dobíjecí stanice pro elektromobily před restaurací.

Výraznou součástí celého objektu jsou také dvě novostavby. Objekt SO 02 je novostavba polyfunkčního domu “U komína” o celkově zastavěné ploše 445 metrů čtverečních. Obdélníková třípodlažní stavba drží jednotnou výškovou hladinu a navazuje na výšku hlavní historické budovy pivovaru a citlivě tak doplňuje zbytek objektů v areálu. V této novostavbě se nacházejí moderní byty a komerční prostor pobočky České pošty. Objekt SO 03 – novostavba polyfunkčního domu “Konírny” se zastavěnou plochou 837 metrů čtverečních je čtyřpodlažní budovou, která harmonicky sjednocuje kompozici celého bloku. Nejvýraznějším funkčím prvkem jsou nyní plně obsazené nájemní byty. Přízemí budovy jsou komerční prostory obsazeny službami, které doplňují denní potřeby obyvatel areálu, jako např. kavárna, kadeřnictví, rehabilitační centrum a pojišťovací centrum. Jedna stávající památkově chráněná budova pivovaru byla doplněna o dvě nové, které vycházejí z proporcí typických v tomto místě. Tvary novostaveb jsou abstrahovány do jednoduchých forem obdélníkového půdorysu s rovnou střechou. 

Výsledná realizace prostoru o rozloze více jak 8 tisíc metrů čtverečních se tak přiblížila původnímu urbanistickému charakteru celého místa, jako místo pro setkávání se lidí, které je doplněno o nový reprezentativní vstupní prostor s nově vysázenou zelení, nádvořím a parkovištěm. S obnovou dříve zchátralého objektu se tak prostory znovu otevřely lidem a vzniklo nové moderní městské centrum.

  • Investor: El-eng s.r.o.
  • Autor projektu: Ing. arch. Josef Mrázek
  • Místo: Holešov
  • Realizace: 2020
sdílet

Naše další reference

bg circles

Nenašli jste, co jste hledali?

Nevadí, ochotně vám poradíme. Stačí nám napsat, zavolat nebo poslat váš dotaz.

Kontaktujte nás